Druhy ovocia, ktoré sú odporúčané aj diabetikom

S cukrovkou bojuje naozaj množstvo ľudí, štatistiky hovoria, že je to jedna z najrozšírenejších civilizačných chorôb. Dôležité je, aby boli informácie pre diabetikov dostupné, pretože noví diabetici hneď nevedia, ako sa stravovať alebo čomu by sa mali vyhýbať. Medzi najčastejšie mýty ohľadom cukrovky patrí, že nemôžu jesť ovocie. To nie je úplná pravda – väčšina druhov ovocia sa odporúča aj takýmto ľuďom a majú na ich zdravie pozitívny vplyv.

Druhy ovocia, ktoré sú odporúčané aj diabetikom (Foto: unsplash.com)

Jablká

Jablko by ste mali zaradiť do svojho jedálnička aj vtedy, keď máte cukrovku. Okrem toho, že sú šťavnaté, chrumkavé a sladké, tak majú v sebe prospešné živiny. Obsahujú množstvo vitamínu C, antioxidanty a vlákninu, čiže náš organizmus dokážu očistiť od nežiadúcich látok. Zároveň jablká chránia pred ochoreniami očí a infarktom, čo sú problémy, ktoré cukrovkárov často trápia. Odporúčaná dávka je jedno väčšie jablko denne. Jablká je lepšie nakrájať alebo postrúhať, poďakuje sa vám za to aj vaša zubná protéza.

Čerešne

Glykemický index čerešní je 22, čo znamená, že sú pre diabetikov ideálne. Ich hlavnými, telu prospešnými látkami sú vitamín C, železo, draslík aj antioxidanty. Cukrovkárom ich odporúčame hlavne preto, že chránia organizmus pred ochoreniami srdca a rakovinou. Zároveň zvyšujú produkciu inzulínu o 50 %. Toto ovocie si viete dať mrazené, sušené aj čerstvé.

Slivky

Čierne slivky kontrolujú hladinu cukru v krvi a trávenie sacharidov. Ideálne je zaradiť ich do stravy aj keď máte problémy s močením a neustálym smädom. Kyselina ellagová, ktorá sa v slivkách nachádza, je veľmi prospešná pre ľudí trpiacich cukrovkou. Odporúčaná denná dávka sliviek je aspoň pol šálky.